Podnikové byty se pomalu vracejí do hry

Podnikové byty se pomalu vracejí do hry

Poskytnutí firemního nájemního bytu může být atraktivním benefitem pro mnoho zaměstnanců. Podnikové nájemní byty byly před rokem 1989 velmi rozšířenou formou, jak získat kvalifikované nedostatkové profese. Nyní se začíná tato forma firemního benefitu vracet.

Během socialismu státní firmy postavily bezmála 100 tisíc takových bytů. Po sametové revoluci se většina těchto bytů zprivatizovala právě tak, jako podniky, které je stavěly. Ovšem ve své době to byl významný benefit, jak získat do podniku specialisty v určitých oborech. Tak se do Prahy i jiných větších měst stěhovali do podnikových bytů ti, jejichž profese byly ceněné a žádoucí.

Právě tak se v dnešní době pracuje se zaměstnaneckými benefity, které mají sloužit zaměstnancům jako nadstandardní odměna za kvalitní práci, nebo vůbec jako pobídka k nástupu do nového zaměstnání. Jako benefity se dnes nabízejí především stravenky, příspěvky na dovolenou, dopravu, firemní automobil, příspěvky na životní a penzijní pojištění, příspěvky na vzdělávání, kulturu či sport. Nyní se některé firmy vracejí právě k benefitu podnikových nájemních bytů, a není divu. Dobré bydlení v blízkosti pracoviště může zaměstnanci ušetřit čas a ovlivnit jeho volbu. 

Pokud firma sídlí v obci či městě, které samo moc nestaví a nedisponuje potřebným bytovým fondem, je třeba kvalifikovaným zaměstnancům nabídnout něco víc, než představují běžné benefity. Jestliže bude zaměstnanec volit mezi více nabídkami zaměstnání, lze předpokládat, že firemní nájemní byt může zvážit pomyslné misky vah na tu stranu, která jej nabídne.
Takovou vizi měla před pár lety firma Agrostroj v Pelhřimově, kde se město léta potýkalo s nedostatkem bytů.

Agrostroj koupil od města pozemky, na kterých vyrostlo v osmi viladomech 96 bytů o 95 m2 se dvěma terasami a garážovým stáním v nadstandardním provedení. Místo je vzdálené zhruba čtvrt hodiny chůze od podniku, a tak budou mít zaměstnanci blízko do práce, a k tomu nadstandardní bydlení. Podobný počet bytů pro zaměstnance soukromé nemocnice postavil v Hořovicích holding AKESO, který jejich pronájem nabízí na svých náborových stránkách jako jeden z benefitů.

Letošní analýza společnosti Home Portal, která se specializuje na rezidenční trh novostaveb, ukázala, že přibližně polovinu nájemců v nových nájemních projektech začínají tvořit firmy, které si tím zvyšují svou atraktivitu na trhu práce. A vzhledem  k poklesu prodeje bytů do osobního vlastnictví, vítají pronájem bytů firmami i developeři. Samozřejmě tento postup, kdy firma sama byty nestaví, ale najde si developerský projekt poblíž sídla své firmy, je ještě mnohem jednodušší.

"Řada developerů a nemovitostních fondů si již delší dobu hraje s myšlenkou nájemního bydlení. Ze všech projektů, které jsme na Home Portal řešili pro nájemní bydlení, se ukázalo, že se zde začíná objevovat zajímavý fenomén, a to ten, že developeři mají zájem o firemní klientelu a firmy mají rostoucí zájem platit svým zaměstnancům za bydlení," řekl k této problematice Jan Vitvera, obchodní ředitel společnosti Home Portal.

Pro developery navíc představuje firemní klientela nižší riziko z pohledu neplacení nájmů, nebo řešení reklamací. Na druhou stranu firmám dokáže developer poskytnout i další doplňkové služby, jako je komplexní vybavení bytů, případně úklid a další servis.  

A pokud se byty nacházejí v blízkosti sídla firmy tak, jak to například provedli ve zmíněném Agrostroji v Pelhřimově, je to další bonus pro zaměstnance i zaměstnavatele. Eliminují se tak zbytečné přejezdy, a tím časové ztráty pro zaměstnance, kteří jsou navíc v případě potřeby lépe dosažitelní.

Ovšem firemní nájemní bydlení může obsahovat i další benefity, především finanční. Nájemné může být stanoveno nižší než tržní, nebo může zaměstnavatel hradit některé náklady, jako jsou odvoz odpadu, úklid společných prostor a podobně.

Firem, které potřebují získat specializované profese, je mnoho. A není to snadné zvláště v lokalitách, kde neprobíhá intenzivní bytová výstavba a není tam ani nadbytek stávajícího bytového fondu. V takovém případě může být firemní nájemní byt jedním z významných benefitů, který podnikatele výrazně odliší od konkurence. 

Zdroj: realitymorava.cz

Markéta Vašatová
15. srpen 2023

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup