Hitem se stávají chytré kanceláře, které zajistí vyšší pracovní komfort

Hitem se stávají chytré kanceláře, které zajistí vyšší pracovní komfort

Slovo chytrý je dnes snad nejběžnějším přívlastkem různých technických pomůcek a výrobků, od telefonů, přes hodinky, až po televize či domácnosti. Šetří čas, ale především energii, a také zjednodušují péči o budovu, a samozřejmě jsou šetrné k životnímu prostředí. Jak vypadá chytrá budova, v níž se lidé cítí příjemně?

Základem je spolupráce a propojení základních systémů. Dnes často využívaná zkratka HVAC znamená propojení několika technologií do jedné řídící jednotky. V tomto případě to je vytápění, klimatizace, ventilace (heating, ventilation, air conditioning). Pro systémy tak funguje jeden speciální termostat, v němž správce nastaví příslušné požadavky pro různé provozy, kanceláře, místnosti a jednotka bude řídit všechny tři systémy tak, aby společně zajistily požadované podmínky v daném provozu.

Do systému lze zapojit i další technologie, jako například různé senzory pro osvětlení či vytápění. V kancelářích mohou být například zabudované stolní senzory, které poznají, zda se u stolů pracuje a pokud zjistí, že je kancelář prázdná, vyšlou signál do centrálního systému s pokynem ke snížení teploty či vypnutí osvětlení, pokud zaměstnanec odešel a zapomněl. Pokyn může dát také k zatažení rolet, žaluzií či uzavření určité části objektu při nějakém nebezpečí.

Většina chytrých budov, vybavená podobnými prvky, má přirozeně mnohem ekonomičtější provoz, a je také ekologická, což spočívá především v úspoře energií. Mnoho developerů ale dbá na ekologii nejen instalací moderních technologií, ale také využitím dalších prvků, které pomáhají jak v úspoře energií, tak ke zlepšení životního prostředí. Například zelené střechy nejen chrání střechu či snižují náklady na topení či klimatizaci, ale také pomáhají zajišťovat vyvážené mikroklima v okolí, zvlhčují vzduch, nebo fungují jako gigantická retenční zařízení na srážkovou vodu.  

Příkladem chytré budovy bude ostravská Organica

Česká developerská společnost Contera staví v nevyužitém brownfieldu v centru Ostravy budovu Organica, která bude celá tzv. smart. Projekt je unikátní právě díky využití nového systému řízení, jehož předností je především šetrnost vůči životnímu prostředí a částečná soběstačnost.

Kanceláře budou mít flexibilní dispozice, a tak nájemci budou moci využít jak open space, tak samostatné kanceláře nebo jejich kombinace. Flexibilními příčkami bude možné poskládat různě velké prostory pro různé administrativní provozy. Podlahy budou dvojité podlahy s podlahovými krabicemi.

Samozřejmostí jsou turnikety a vysokorychlostní výtahy vybavené čtečkami karet, chladící trámy zapuštěné v podhledech, v nichž jsou zapuštěná také světla. Fasáda bude mít otevíratelná okna,  ale zároveň bude v budově vzduchotechnický systém s inteligentní distribucí vzduchu. To znamená, že systém řízení budovy bude schopen rozpoznat přítomnost lidí v budově a navýšit distribuci čerstvého vzduchu dříve, než senzory CO2 detekují nízkou kvalitu vzduchu v interiéru.

Systém bude také možné připojit k rezervačnímu systému zasedacích místností, aby byl čerstvý vzduch distribuován těsně před schůzkami i během nich. Na volné parkovací místo navede uživatele mobilní aplikace, v atriu si lidé budou moci nabít chytré telefony přímo z lavičky. Budova bude mít také fotovoltaickou elektrárnu s tepelnými čerpadly, takže bude energeticky soběstačná. Po dokončení v roce 2023 v ní bude pracovat 2 500 osob.

Zdroj: realitymorava.cz

Markéta Vašatová
14. červenec 2023

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup