Ceny bytů stále rostou v Hradci Králové i v Praze

Ceny bytů stále rostou v Hradci Králové i v Praze

Od konce roku 2016 se ceny nemovitostí v Hradci Králové nápadně ale stále zvyšují. Vnímáme, že jsou opravdu vysoké, vyšší než byly na vrcholu v letech 2008 - 09. Dokonce rapidně rostou i v Hradci Králové ceny panelových bytů. Hlavně těch menší, kterých je nedostatek.

Například několik panelových bytů bez balkonu o výměře cca 37 m² jsme prodali za cenu 1,6 mil, což vychází na 43 243,- Kč za m². Za takovouto částku se ještě před třemi lety prodávali v Hradci Králové novostavby. Novostavbu ( 1+kk s terasou) jsme teď prodávali za cca 55 000 Kč za m² a byl o ni velký zájem. Je tu velký nedostatek nových bytů, říká makléřka Markéta Vašatová.

Pojďme se ještě podívat na analýzu společnosti Deloitte, která konstatuje, že průměrná prodejní cena bytů v Praze a v krajských městech ČR stoupla v letošním druhém čtvrtletí o více než desetinu (10,7 procenta) oproti stejnému období loňského roku. Dosáhla 49 800,- Kč m². Ukazuje to Real Index poradenské společnosti Deloitte, jenž vychází z kupních smluv evidovaných v katastrech nemovitostí.

Kromě krajských měst index sleduje i vývoj cen bytů ve čtyřech vybraných městech Středočeského kraje. Neukazuje ale ceny bytů v menších městech - při jejich započtení by tak průměrná cena byla nižší.

K nepatrnému poklesu cen oproti loňskému roku došlo jen v Karlových Varech. Nejlevnější byty z krajských měst jsou v Ústí nad Labem - 11 800,- Kč za m².

Meziročně nejvíce zdražily byty v panelácích (o 15 procent) a ve starších cihlových domech (o více n12 procent). Byty v developerských projektech zdražily o méně než desetinu.

Paneláky jsou ze všech segmentů trhu nejlevnější - dynamika růstu jejich cen je nejvyšší, protože rostou z nízkého základu a dohání ostatní části rezidenčního trhu. Panelové domy těží z toho, že nabídka bytů na prodej je nedostatečná, hlavně v Praze.

V Praze, kde se uskutečnilo téměř 65 procent všech prodejů, stoupla průměrná cena bytu na 65 663,- Kč za m² a zůstává tak nejvyšší v Česku. Z městských obvodů zdražily za poslední čtvrtletí nejvíce byty v Praze 8 - na 70 900,- Kč za m². Meziročně pak nejvíce rostly ceny bytů na Praze 2 - o téměř 24 procent na 84 900,- Kč.

Průměrná cena bytů v developerských projektech - domech, které většinou ještě nejsou postavené - se v Praze vyšplhala na 92 600 ,- Kč za m². Tato částka odráží průměr z přibližně 4 300 bytů v inzerátech developerů.

Chystáte se prodávat byt a zajímá Vás, jaká je možná maximální cena Vašeho bytu? Zavolejte nám, rádi Vám pomůžeme se stanovení prodejní ceny.

 Zdroj: společnost Deloitte ČR

Markéta Vašatová
01. říjen 2017

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup