Dotační program Oprav dům po babičce nyní ještě výhodněji

Dotační program Oprav dům po babičce nyní ještě výhodněji

Lidem, kteří nemají naspořeno dostatek prostředků na renovaci bydlení, se otevírá unikátní možnost zapojit se do dotačního programu Oprav dům po babičce. Od letošního března je tento program zvýhodněn úvěrem s nízkým úročením a dlouhodobou splatností. Pro rok 2024 byla maximální výše RPSN (roční procentní sazba nákladů) zastropována na 3,5 %.

To umožnila rámcová dohoda mezi Státním fondem životního prostředí ČR a bankovními institucemi s licencí ČNB. Spolupráci podepsaly stavební spořitelny sdružené v Asociaci českých stavebních spořitelen a UniCredit Bank. Díky výzvě z programu HOUSEnerg Modernizačního fondu, vyhlášené 28. února 2024, mají však možnost zapojit se do poskytování úvěrů i další banky. 

Unikátní spolupráce bankovního sektoru a státu umožní renovace i těm domácnostem, které nemohou realizace pokrýt z vlastních zdrojů. Zjednodušeně řečeno, část finančních prostředků dostanou žadatelé předem formou nevratné dotace, zbytek si půjčí ve srovnání s běžnými úvěry za poloviční úrok,“ řekl k tomu ministr životního prostředí Petr Hladík. Splátky úvěru budou nízké a mohou být rozloženy až na 20 let i více. 

Zvýhodněný úvěr bude poskytován úspěšným žadatelům v programu Oprav dům po babičce na pokrytí způsobilých výdajů renovace, a může dosáhnout až dvojnásobku schválené dotace. SFŽP ČR vyčlenil na výhodné úvěry 5 miliard korun, banky a stavební spořitelny poskytnou stejnou částku. O úvěr mohou žádat i ti, kteří již dotaci v tomto programu získali v předchozích měsících.

Program Oprav dům po babičce podporuje komplexní renovace starších neúsporných domů. Podmínkou získání finančních prostředků je realizace důkladného zateplení, renovaci lze dále doplnit o všechna další opatření jako ve standardním programu. Dotace se snaží upřednostnit renovace starších domů před novou výstavbou a zároveň myslí i na lidi, kteří na renovaci nemají dostatečné finanční prostředky. 

Program je adresován zejména rodinám s dětmi, úspěšní žadatelé získají k standardním bonusům i rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě. Další bonus ve výši 10 % z celkového objemu dotace získají domácnosti z Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje a z obcí podporovaných státem, jejichž výčet je uveden na webových stránkách Nová zelená úsporám. Dále žadatelé mohou získat tzv. kombinační bonus, a to 10 tisíc korun za každou kombinaci opatření.

Například rodina, která žije ve starším nezatepleném domě s vysokými provozními náklady, si požádá o dotaci Oprav dům po babičce nejen na optimální zateplení, ale současně v jedné žádosti o výměnu starého kotle, instalaci fotovoltaiky, rekuperace, dešťovky i zelené střechy. Protože kombinuje více úsporných prvků, získá za každou kombinaci deset tisíc korun, tj. až 50 000 Kč. Finanční podporu, která tak může přesáhnout i jeden milion korun, dostane rodina předem a zbytek si půjčí za výhodných podmínek. To jí včas poskytne dostatek peněz na renovaci a v ideálním případě nebude rodina potřebovat žádné předem naspořené finance, nebo jen malou část z celkových nákladů. 

K poslednímu únorovému dni přijal Státní fond životního prostředí 1 232 žádostí o tuto dotaci. Předpokládá se, že toto číslo bude stoupat právě vzhledem k nové možnosti požádat k této dotaci o zvýhodněný úvěr. Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách Nová zelená úsporám nebo na poradenských místech stavebních spořitelen, případně dalších bank.

Zdroj: realitymorava.cz

Markéta Vašatová
17. květen 2024

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup