Než se nastěhujete do novostavby prověřte si několik věcí

Než se nastěhujete do novostavby prověřte si několik věcí

Převzali jste byt od developera, je zaplacený a čeká už jen na vás. Ovšem, než se nastěhujete, bude to pravděpodobně trvat pár týdnů, či dokonce měsíců. Záleží na tom, v jakém stavu jste byt převzali a co vše je třeba ještě zařídit.

Převzetí nového bytu od developera je trochu jiné než stěhování do staršího již obývaného bytu. V domě, který již funguje několik desítek let či o něco méně, jsou již zaběhlé mechanismy týkající se společenství vlastníků, nastavených plateb za služby a do fondu oprav, a také je někdy byt podstatně více vybaven než byt nový. Pokud je starší byt v dobrém stavu a novému majiteli vyhovuje, nezbývá, než provést pár kosmetických úprav a nastěhovat se.

Pokud byl byt koupen prostřednictvím realitní kanceláře, většinou není třeba se starat ani o převod energií, protože je to dnes běžnou součástí služeb realitního makléře. Agenda s novým bytem je trochu náročnější. Byt by měl být po přejímce sice technicky v pořádku, nicméně i při přejímce se mohly objevit chyby, které nový vlastník připomínkoval a měl by si před stěhováním zkontrolovat, zda bylo vše opraveno či vyměněno dle dohody.

Druhým úkolem je zkompletovat vybavení. Ovšem aby bylo možné se co nejdříve nastěhovat, je třeba myslet na vybavení již při předpřejímce, protože dodací lhůty jsou dnes zvláště dlouhé. Stačí chybějící kování nebo madla a dodání vestavěných skříní či kuchyňské linky se může protáhnout o týdny, ne-li o měsíce.

Ve standardu developerů bývá většinou vybavení koupelny, veškeré obklady a podlahy. Kuchyňská linka do běžných standardů nepatří a je třeba si ji objednat individuálně. Dobré je využít benefity, které dnes řada developerů nabízí, a mezi ně často patří i kuchyňská linka. Budoucí vlastník ale nemůže počítat s tím, že si objedná vybavení do kuchyně jakékoli.

Většinou jde o smluvního dodavatele developera, který nabídne nějaký standard, aby se vešel do dohodnuté bonusové ceny.  Pokud to ale nebude vlastníkovi vyhovovat, i tak může bonus využít. Každý dodavatel je schopen nabídnout ke standardu za příplatek i další vybavení, případně vyšší kategorii spotřebičů a kuchyňských doplňků.

Také vestavěné skříně je třeba objednat se značným předstihem. K tomuto účelu je opět vhodný již termín předpřejímky, protože vlastník si na místě může pečlivě přeměřit místa, kde úložné prostory plánuje. Pokud to nestihne, doporučujeme nespoléhat se na plánky, ale dohodnout se s developerem, že příslušné prostory zaměří přímo dodavatelem nábytku. Zde totiž dvakrát měř a jednou řež platí dvojnásob. Při montáži pak půjde vše dle plánu a nebude nutné řešit kvůli nedbale zaměřenému koutu či křivé stěně přebývající centimetry nové skříně.

Dalším úkolem bude zajistit si pro byt dodavatele energií a služeb. Obvykle má developer v rámci stavby uzavřené smlouvy s dodavateli elektrické energie, vody, plynu, i svoz odpadků pro společné prostory. Své vlastní dodavatele má právo si každý pro svůj byt vybrat sám, což znamená nejprve výběr a poté montáž elektroměru, případně plynoměru. Vodoměry už jsou většinou dodávány v rámci montáže. Dnes již běžnou součástí bytu je také internet, případně kabelová televize.

U internetových poskytovatelů je třeba ověřit si, zda mají v dané lokalitě kvalitní signál pro příslušnou službu. Co stačí pro běžné mailování, nemusí stačit pro on-line hry či streamovací služby. Ještě dnes jsou v Česku místa, kde někteří poskytovatelé nejsou schopni zajistit dostatečně kvalitní signál například pro internetovou televizi. Proto je vhodné si vše prověřit, případně se poradit s obyvateli okolních nemovitostí, který poskytovatel je pro danou službu v oblasti nejvýhodnější.

Dalším krokem je krok společný s ostatními vlastníky: založení společenství bytových jednotek. To je třeba založit, když v bytovém domě existují již minimálně tři vlastníci alespoň pěti bytových jednotek. Jestliže se v předprodeji například prodalo pět bytů a dalších pět vlastní developer, nemělo by se se založením otálet.

První shromáždění většinou svolává developer již se základním návrhem stanov a dalších postupů při správě domu. Vlastníci si musí například odhlasovat příspěvky do tzv. fondu oprav (resp. dle zákona „příspěvek na správu domu a pozemku“), musí zvolit, jak bude SVJ řízeno (profesionální statutární orgán či vlastní výbor), dohodnout se na celkové správě domu, rozpočtu, případně na výkonu dalších profesí (domovník, recepční apod.).

Někteří developeři nabízejí zdarma nejen bonusy v podobě bytového vybavení, ale také například službu bytového designéra. Je dobré ho využít. Má mnohem lepší přehled o trhu s nábytkem, krytinami, doplňky, má své prověřené výrobce a dodavatele. Je tak schopen ušetřit vlastníkovi čas, který by musel věnovat hledání vhodného nábytku, a navíc vnést do představ vlastníka zajímavé inspirace, díky jimž se bude v novém bytě lépe bydlet.

Zdroj: realitymorava.cz

Markéta Vašatová
07. srpen 2023

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup