Jak se pronajímají byty v Paříži. Vzali jsme si příklad.

Jak se pronajímají byty v Paříži. Vzali jsme si příklad.

Nejsem zájezdový tip. Vždy když někde cestuji, chci poznat „pravý život“. A tak když jsme cestovali Paříží, dařily se nám postupně zjišťovat různé informace o bydlení. Musím tedy říct, že jsou lidé v Paříži o hodně skromnější „na metry“ než my.

Paříž patří s Londýnem k nejdražším evropským metropolím na bydlení. Tudíž např. spolubydlení s „cizími“ lidmi v bytě je časté, normální jsou také garsonky o velikost 18 m².

 Za garsonku úplně v pohodě zaplatíte 18.000,- Kč, za 1+kk o velikosti 34m² cca 30.000,- Kč a za standardní byt 3+1 60.000,- Kč.

Protože svým klientům pomáhám s pronájmy jejich bytů a pokud vyžadují, tak i s péčí o byt formou „správcovství“, často přemýšlím, jaká všechna opatření využít, aby měl klient jako majitel bytu slušného a platícího nájemce. Paříž mě inspirovala.

V Paříži poptávka po nájemním bydlení převyšuje nabídku. Tudíž si mohou majitelé dovolit vybírat nájemníky dle libosti. Můžeme říci, že každý nájemce prochází mnohem náročnějším řekněme „výběrovým“ řízením na pronájem bytu.

Když chcete v Paříži najít byt na pronájem, musíte mimo jiné předložit následující:

  1. dokumenty, které prokazují způsobilost si byt pronajmout a včas platit nájem,
  2. kopii průkazu totožnosti,
  3. pracovní smlouvu,
  4. tři poslední výplatní pásky (obvykle je požadováno, že čistý výdělek musí být nejméně trojnásobkem požadovaného nájmu), výpisy z účtu nebo potvrzení o výši příjmu,
  5. potvrzení o pojištění,
  6. doporučení od majitelů (včetně kontaktu na ně) z předchozích nájmů, že jste nic nezničili a že platíte včas,
  7. někteří majitelé požadují životopis i něco jako motivační dopis, proč vlastně hledáte nájem.

Někdy majitelé vyžadují garanta, který se za platbu vašeho nájmu zaručí. Musí to být osoba žijící a vydělávající ve Francii.

Je velmi důležité přijít na prohlídku co nejlépe oblečen, abyste zanechali dobrý dojem.

Často zájemci stojí v řadě a čekají na prohlídky. Stává se běžně, že zájemce může projít až desítky bytů než mu nějaký nájem dopadne dlouhodobě.

Majitelé bytu jsou velmi obezřetní, protože nájemníka nemohou vyhodit v měsících od října do března i kdyby neplatil nájem. Francie už je taková.

Inspirují mě tyto informace a zároveň si uvědomuji, jak lehce jsou někdy majitelé u nás v České republice ochotni pronajmout byt a pak jsou po několika měsících překvapeni, že jim přestal chodit nájem a nájemce jim nebere telefon a slehla se zem.  Občas se taky stydíme, jako majitelé, chtít po zájemcích o pronájem našeho bytu tyto „citlivé a osobní“ informace, protože máme pocit, že toto přeci nemůžeme chtít.  

Taková francouzská zajímavost:

byty se v Paříži pronajímají buď prázdné, nebo zařízené. Francouzský zákon rozlišuje:

  1. pronájem prázdného bytu musí majitel uzavřít nejméně na tři roky a jako vratnou jistotu může požadovat pouze jeden měsíční nájem,
  2. pronájem zařízeného bytu může majitel uzavřít na jeden rok a výše vratné jistoty není zákonem stanovena.

Druhá varianta je pro majitele bytu bezpečnější… A tak mají majitelé často staré, opotřebované a nemoderní zařízení v bytě…

Pokud se rozhodnete pronajímat svůj byt, ověřte si důkladně, s kým sepisujete smlouvu.

Markéta Vašatová
14. únor 2018

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup