Podvodné lístečky v poštovní schránce

Podvodné lístečky v poštovní schránce

Prodáváte nemovitost? Pozor na lístečky typu „Koupím byt v této lokalitě“ nebo „Koupím byt v tomto domě. Platím hotově.“

Snad každému z nás se stalo, že měl ve schránce vhozený lístek s podobnými nápisy. Lístečky obsahují také telefonní číslo, na které má prodávající zavolat. 

Často jsou tyto „vzkazy“ napsané psacím písmem, aby to opravdu vypadalo, že to psal přímý zájemce. Lístky jsou samozřejmě zkopírované, to je již na první pohled poznat.

Nedávno jsme prodávali klientovi byt a při první schůzce přišel s tím, že nám chce předat 5 lístků, které našel ve schránce a že by rád, abychom tam zavolali, že to určitě budou vážní zájemci. Přesně v něm vyvolali pocit, že by mohl přijít o kupce. My jsme samozřejmě věděli , o co jde a taktně jsme mu naznačili, že to jsou neseriózní realitní kanceláře,  které takto loví prodávající anebo investoři, kteří jsou ochotni byt koupit max. za 70% tržní ceny.

Rozhodli jsme se, že zavoláme společně a dáme telefon nahlas, aby to i majitel slyšel. My jsme se představili jako majitelé bytu a ano, opravdu to byli přímí kupci, realitní kanceláře a investoři, kteří za byt nabízeli 1,5 mil. ihned v hotovosti. Pro srovnání - byt jsme prodali za dva měsíce za 2 090 000,- Kč.

Často se i majitelé napálí, protože nevědí o těchto nekalých praktikách a sami zavolají. Přijde makléř, který se vydává za zájemce a na konci schůzky nechá majitelům podepsat exkluzivní smlouvu. Nebo se makléř přizná k tomu, že je z realitní kanceláře a vymyslí si fiktivního zájemce s tím, že se na byt musí nejprve podívat on a pak, že ho nabídne zájemci. Nakonec žádný zájemce není, za to majitel je lapen do sítí pod názvem exkluzivní smlouva s makléřem, který se o prodej nezajímá.

Starší lidé, které by tyto metody ani nenapadly, většinou ještě s nadšením volají, protože jsou šťastni, že to jde vše tak hladce a mají „tolik kupců“…

Pokud se rozhodnete na danou nabídku na lístečku zavolat, opravdu si ověřte, s kým hovoříte, nechte si prověřit telefonní číslo, i když to může být někdy i nedohledatelné nebo si přizvěte na schůzku ještě kamaráda či kamarádku.

A hlavně při prvním jednání nic nepodepisujte.

Markéta Vašatová
07. srpen 2017

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup