Na co si dát pozor při koupi chaty a chalupy

Na co si dát pozor při koupi chaty a chalupy

Je jaro a to často vede lidi k tomu, aby se začali poohlížet po nějaké pěkné chatičce nebo chalupě, kam budou moci z města utéci si odpočinout, něco dobrého ugrilovat a pozvat i přátelé. Ráda bych v tomto článku upozornila na informace, které je dobré si zjistit při koupi chaty. Samozřejmě některé nemusí platit pro dobrodružné povahy, kterým nevadí, že do chaty není zavedena voda, elektřina atd.

Jednou z nejdůležitějších informací je zjistit, zda-li je příjezdová cesta majetkem prodávajících a je součástí prodeje.

1. Příjezdová cesta

Co může nastat?

  • příjezdová cesta nebude ve vlastnictví prodávajících
  • na příjezdové cestě budou mít prodávající „pouze“ věcné břemeno
  • část Vašeho budoucího pozemku může být příjezdová cesta pro souseda, který má chatu za Vámi
  • příjezdová cesta bude obecní

Pokud není přístupová cesta k nemovitosti součástí prodeje nebo k ní chatě dokonce nevede, měl by Vám pomoci nový občanský zákoník, tedy zákon 89/2012 Sb., a to § 1029-1936.

Co přesně říká občanský zákoník?

Vlastník nemovité věci, na níž nelze řádně hospodařit či ji jinak řádně užívat proto, protože není spojena s veřejnou cestou, může žádat, aby mu soused povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek (§ 1029).

Nezbytnou cestu zřizuje soud, který také vymezí její rozsah. Za nezbytnou cestu náleží vlastníkovi pozemku úplata a odčinění újmy, pokud již není kryta úplatou.

Nový občanský zákoník stanoví také důvody, pro které soud nezbytnou cestu nepovolí (cesta má např. umožnit pouze pohodlnější spojení – § 1032). Vlastník pozemku může také požadovat, aby žadatel převzal pozemek pro cestu do svého vlastnictví (§ 1036)

2. Pozemek pod chatou není součástí prodeje

Pozor na to. Často se stává, že pozemek pod chatou není součástí prodeje, že jej vlastní obec a ta nemá v úmyslu pozemky rozprodat. V tuto chvíli kupujete tedy chatu na cizím pozemku. Často to takto je v zahrádkářských koloniích a je tedy pravda, že tento model dlouho funguje. Dejte si spíše pozor na prodejní cenu, abyste zbytečně nezaplatili více než je třeba.

3. Technický stav stavby

Občas se prodávají chaty zanedbané, protože majitelé nemají čas a peníze, aby jej lépe opečovali a pak se nakonec rozhodnout k prodeji. Chatu vyčistí, "nablýskají" a upraví vše kolem a naoko chata vypadá jako z alabastru, na druhé oko, je to již horší. Doporučujeme si tedy na druhou prohlídku vzít odborníka, který Vám zhodnotí technický stav chaty a zároveň doporučí nejnutnější rekonstrukce nebo naopak řekně, že je vše v pořádku. Alespoň nekupujete "zajíce v pytli", prostě víte na čem jste. 

chalupa Bernartice

4. Napojení chaty na inženýrské sítě

5. Další věcná břemena, která by mohla existovat

6. Územní plán

Jak bude vypadat okolí za 5 nebo 10 let, bude to pořád ještě rekreační oblast?

7. Sousedi

Nepodceňujte tuto informaci. Pokud vážně uvažujete o koupi, obejděte si sousedy, popovídejte si s nimi, ať víte, s kým se budete přes plot zdravit. Zeptejte se jich na okolí, na to, jak se jim tam rekreuje, řeknou Vám víc, než si myslíte.

Jak lze financovat nákup chaty nebo chalupy?

Nákup chaty či chalupy lze financovat hypotékou do 70 % ceny nemovitosti, podmínky jsou u každé banky jiné. Některé banky vyžadují, aby měl objekt evidenční číslo, jiné aby byl převeden na nemovitost k trvalému bydlení. Banky slibují možnost pevné úrokové sazby a různé délky doby splácení, od 5 do 35 let. Je nezbytné počítat s tím, že rekreační objekt bude při čerpání hypotečního úvěru zastaven.  

Pokud si nejste, jak se říká, "jisti v kramflecích", tak zavolejte nebo napište, rádi Vám budeme užiteční při koupi.

Markéta Vašatová
14. červen 2017

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup