Návrat předkupního práva od 1.1. 2018 a jak to bude vypadat v praxi?

Návrat předkupního práva od 1.1. 2018 a jak to bude vypadat v praxi?

Těsně prošel, o pouhé dva hlasy, pozměňovací návrh při schvalování novely Nového občanského zákoníku, který s účinností od 1. ledna 2018 vrací předkupní právo na podíl spolumajitele u nemovitostí.

Co bude znamenat návrat předkupního práva pro vlastníky nemovitostí?

  • Pokud se spoluvlastník vzdá předkupního práva, musí se taková informace nově zapsat v katastru nemovitostí.
  • Vlastník pozemku či jiné nemovitosti má opět povinnost písemně nabídnout k odprodeji svůj podíl nejprve dalším spoluvlastníkům, kteří mají dva měsíce na rozmyšlenou, zda část nemovitosti koupí.
  • V případě, že spoluvlastníci odprodej odmítnou, může jej vlastník prodat třetí straně. Pokud ale svůj podíl neprodá ani jinému zájemci a cenu změní, musí opět podíl nejdříve nabídnout spoluvlastníkům s předkupním právem. Na možný prodej si pak počká další dva měsíce, které mají oslovení spoluvlastníci na reakci.

Předkupní právo bude platit u úplatných i bezúplatných převodů. Výjimkou bude převod podílu na osobu blízkou.

A jak to bude vypadat v praxi, když budete chtít prodat třeba byt s parkovacím místem nebo s garážovým stáním, které máte v podílovém spoluvlastnictví s ostatními v domě?

Vaši sousedé z bytového domu budou mít předkupní právo na vaše místo na parkovišti nebo ve společné garáži. Majitelé budou muset parkovací místo nebo garážové stání nejdříve přednostně nabídnout ke koupi sousedům z domu.

Neumím si úplně představit, jak to bude při prodeji probíhat, protože oslovit desítky spolumajitelů a čekat dva měsíce, jestli se někdo z nich rozhodne, zda-li koupí či ne, se mi zdá dost nepředstavitelné. A hlavně v případě, že pokud nikdo za nabízenou cenu nekoupí a já zlevním, musím znovu všem učinit nabídku.

Budeme se připravovat na tuto změnu a pevně věříme, že se nám podaří vymyslet způsob, kterým, Vám majitelům prodávajícím, ulehčíme tyto starosti.

 

Markéta Vašatová
06. duben 2017

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup