Daň z nabytí nemovitých věcí platí kupující

Daň z nabytí nemovitých věcí platí kupující

Zákon o dani z nabytí nemovitých věci je již uveřejněn ve sbírce zákonů. Je účinný od 1. 11. 2016. Dle nových pravidel bude u návrhu na vklad kupní smlouvy podaném po 1. 11. 2016 poplatníkem daně KUPUJÍCÍ, který bude mít povinnost podávat také daňové přiznání.

Dojde ke zrušení ručení za úhradu daně, takže pro případ, že by kupující daň neuhradil, nebude ji moci finanční úřad vymáhat po prodávajícím. Tím odpadne zajišťování úhrady daně v kupních smlouvách a deponace v advokátních úschovách.

Podmínky na úhradu daně finančnímu úřadu jsou stejné. Kupující je povinen daň zaplatit do konce třetího kalendářního měsíce, následujícího po kalendářním měsíci, v němž nabyl vklad do katastru nemovitostí právních účinků.

Cílem zavedení této novely je především zjednodušit a zpřehlednit pravidla. Stát si od změny právní úpravy slibuje urychlení samotné správy daně, jednodušší dohledání informací o poplatníkovi (např. z katastru nemovitostí), snížení nepřehlednosti a zjednodušení její vymahatelnosti.

Vnímáme však, že tato změna však může přinést komplikace na realitním trhu, a to zejména těm kupujícím, kteří nemají k dispozici žádné finanční prostředky a chtějí financovat nemovitost 100 % úvěrem.

Dle našich informací jsou banky připraveny poskytnout hypotéku jak na kupní cenu, tak na úhradu daně za předpokladu, že bude dodržen limit LTV.

Potřebujete vypracovat daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí? Zavolejte nám nebo napište, rádi Vám pomůžeme.

 

Markéta Vašatová
20. leden 2017

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup