Co byste měli vědět před podpisem rezervační smlouvy?

Co byste měli vědět před podpisem rezervační smlouvy?

Co znamená podpis rezervační smlouvy pro kupujícího a co pro prodávajícího?

Pro kupujícího: Kupující projevuje podpisem rezervační smlouvy vážný zájem koupit danou nemovitost.

Měla by být pro kupujícího zárukou, že majitel neprodává, po dobu trvání rezervační smlouvy, nemovitost někomu jinému. V průběhu trvání rezervačního období si kupující buď vyřizuje hypotéční úvěr nebo „dává na kupičku“ své vlastní zdroje.

Pro prodávajícího: Podpis rezervační smlouvy pro prodávajícího znamená, že má vážného zájemce na svoji nemovitost a může tak podnikat další kroky, třeba rezervovat nemovitost, kterou chce koupit. V rezervační době se zavazuje, že svoji nemovitost neprodá nikomu jinému.

V praxi se setkáváme s tím, že:

  • klienti jsou nuceni realitní kanceláří, co nejdříve podepsat rezervační smlouvy, protože tu jsou další zájemci.
  • nebo, že klienti podepsali rezervační smlouvu a realitní kancelář něco slíbila a teď se všichni dohadují, jak to vlastně bylo
  • nebo že realitní kanceláře mají různé taktiky, kterými zdržují podpisy klientů, aby jim propadla rezervační záloha a spousty dalších…

Rozhodla jsem se dát do kupy pár důležitých bodů, které byste si měli pohlídat před podpisem rezervační smlouvy.

1. Jakou smlouvu podepsat?

Doporučujeme podepisovat třístranné rezervační smlouvy (kupující, prodávající, realitní kancelář). V této smlouvy přebírají totiž závazky všechny tři strany. U dvojstranné rezervační smlouvy, kterou sepisuje kupující s realitní kanceláří se prodávající k ničemu nezavazuje. Zavazuje se pouze realitní kancelář, které ale nemovitost nepatří. A tak se může stát, že prodávající nemovitost prodá a realitní kancelář o tom ani nemusí vědět, pokud ji neprodává exkluzivně.  

2. Jaká by měla být rezervační doba?

  • Když máte 100% vlastní zdroje, kterými budete financovat nemovitost již na účtě, tak stačí jeden měsíc.
  • Pokud víte, že máte vlastní zdroje, ale musíte vypovědět termínované vklady atd., tak je dobré si nejprve zjistit dobu výpovědi anebo se dohodnout na dřívějším výpovědním termínu za poplatek
  • Pokud si berete úvěr, doporučujeme rezervační dobu ještě s „časovou rezervou“ 2 – 3 měsíce. V této době musíte být schopni vyřídit a schválit úvěr, podepsat zástavní smlouvu a smluvní dokumentaci k nemovitosti.

Bezpečná rezervační doba slouží k tomu, abyste nebyli pod tlakem a ve stresu z toho, že nestíháte a abyste nepřišli o rezervační poplatek, i když každá slušná realitní kancelář, pokud nestihnete v termínu vyřídit úvěr, by s Vámi měla sepsat dodatek k rezervační smlouvě a přidat Vám tímto tak čas, který potřebujete.

3. Nábytek, který zůstává

Doporučujeme seznam nábytku, který v nemovitosti zůstává zahrnout do rezervační smlouvy a poté buď do kupní smlouvy, nebo do předávacího protokolu.

4. Předložení výpisu z katastrálního úřadu

Pohlídejte si, abyste nahlédli s předložením rezervační smlouvy do aktuálního výpisu z katastrálního úřadu (list vlastnictví).

5. Kam jde Váš rezervační poplatek?

Víte, kam zasíláte rezervační poplatek? Nejčastěji realitní kanceláře nechávají posílat rezervační poplatek na svůj úschovní účet. Pokud z nějakého důvodu nedůvěřujete realitní kanceláři, můžete zvážit jinou možnost, např.

  • Úschovní účet u advokáta
  • Bankovní účet
  • Notářská úschova

Ujasněte si, zda-li bude rezervační poplatek součástí kupní ceny či nikoliv.

Víte, co dostanete za provizi, kterou realitní kanceláři zaplatíte?

Někdy klienti zaplatí velkou provizi a jsou zděšeni, že si pak musí platit návrh na vklad kupní smlouvy na katastr a že se realitní kancelář skoro o nic nepostará…

Nedávno mi takto volal známý s tím, že si realitní kancelář řekla o 100.000,- Kč a on pak musel hlídat přepis vlastnického práva, dojít si na katastrální úřad a dokonce jim list vlastnictví donést, aby mu vyplatili peníze….No, to je fakt služba za všechny prachy…

Dle mého názoru by realitní kancelář měla mít v provizi VŠECHNY náklady. Klient by neměl platit nic navíc. My to tak máme, naši klienti neplatí nic navíc, nikde nechodí, nic neřeší, MAJÍ PŘECI NÁS. Přijdou pouze k podpisu smluv a vše ostatní za ně zařídíme MY.

Pokud jste před podpisem rezervační smlouvy a nejste si jisti, jestli již podpsat, nebo ještě něco důležitého prověřit, zavolejte nám. Rádi Vám poradíme.

Markéta Vašatová
10. červenec 2017

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup